top of page

Tagasivaate teisipäev - aasta siis oli ‘79

Märtsikuu tagasivaate teisipäevaga keerame ajaratta 40 aastat tagasi ja jõuame aastasse 1979. Tolleaegse Ehitustrusti juurde loodi sel aastal naisrühm, et valmistuda 1980. aasta Moskva olümpiamängudeks ja Tallinna purjeregati avamispidustusteks.

Kuigi Pääsukese nime alla koondusime ametlikult aastast 1994, siis just 1979. aastat loeme me oma sünniaastaks.

Ehitustrustil oli tol ajal küll mitmeid erinevaid huviringe, kuid tegevuskavast oli puudu veel Eesti rahvatants. Nõnda võttiski kunstiline juht ühendust Narvast pärit Jekaterina Lebedevaga ning pakkus talle välja idee hakata juhendama loodavat naisrühma. Tantsijaid otsiti maa alt ja maa pealt - ajalehekuulutuse peale tuli kohale ligi 60 noort naist, kellest umbes pooltel avanes võimalus naisrühma jääda.

1980. aastal Lauluväljakul koos juhendaja Jekaterina Lebedevaga

Meie raudvara Elle Kraav, kes on Pääsukese ridades tantsinud selle asutamisest peale, meenutab: Moskva olümpiamängude tõttu lükati samal aastal toimuma pidanud tantsupidu aasta võrra edasi, kuid parimatel rahvatantsurühmadel avanes võimalus 1980. aastal astuda üles laulupeol. Lauluväljaku treppidel tantsiti ka näiteks tänavuse tantsupeo repertuaari kuuluvat “Targa rehealust”.

Esimese tantsuõpetaja au kuulub endisele balletitantsijale Jekaterina Lebedevale - tema oli ka üks esimeste seas, kes lõpetas 1953. aastal loodud ametliku rahvatantsujuhtide kursuse. Tantsutunnid toimusid kaks korda nädalas Ehitajate Klubis Tallinnas Endla tänaval. Repertuaar oli sel ajal väga värvikas – tantsiti karaktertantse, teiste liiduvabariikide rahvaste tantse ning muidugi ka Kati (nagu rahvatantsijad teda hellitavalt hüüdsid) enda loodud autoritantse. Rühma peamised esinemised olid seotud klubis toimuvate ürituste ja tähtpäevadega, nagu 1. mai, 9. mai, oktoobripühad, ehitajate päev. Pakuti silmailu nii sõdurpoistele sõjaväeosades kui vangidele Patarei vanglas. Samuti toimusid esinemised rahvusvahelisele publikule tolleaegses Interklubis. 80ndate keskel toimus ka 2 reisi: esimene oli seotud Eesti ehitajatele esinemisega Siberis BAMi raudtee ehitusel ja teine reis viis tantsijad Murmanski linna. Auväärt eas vanadaam usaldas 1985. aastal tantsurühma Diana Otsingule, kes oli rühma eesotsas 17 aastat.

Noor Jekaterina Lebedeva

Neiukesed-noorukesed puhkehetkel

Tagasivaate teisipäeva raames toob rahvatantsuselts Pääsuke 2019. aasta iga kuu viimasel teisipäeval teieni ühe toreda mälestuse Pääsukese ajaloost. Ja nõnda 23. novembril toimuva juubelikontserdini välja!

Featured Posts
Viimased postitused
Arhiiv
Jälgi meid
  • Facebook Basic Square
bottom of page