top of page

Tagasivaate teisipäev - Pääsukese nimi ja nägu

Oma eelmises tagasivaates rääkisime sellest, kuidas Ehitustrusti juurde 1979. aastal rahvatantsurühm loodi. Tänaseks aga tuntakse 40 aastat tagasi tekkinud kooslust Pääsukese nime all ja meie logo kaunistavad Eesti rahvuslinnud.

Aastal 1989 toimus Eestis folkloorifestival Baltica - selleks ajaks oli rühma juba pea neli aastat juhendanud Diana Otsing, kelle sooviks oli kindlasti oma rühmadega folklooripidustustest osa saada. Reglement aga nõudis, et registreeritud rühmal oleks nimi. Nimi sai inspiratsiooni Lembitu ja Ehitajate klubi rühmadele ette valmistatud folkloorikava esimesest laulust, mis rääkis pääsukesest. Seega esimene ülesastumine Pääsukesena oligi 1989. aasta Baltical.

Kui nimi on olemas, vajab üks rahvatantsurühm ka nägu ehk logo, millega eristuda. Pääsukese logo on alati kaunistanud Eesti rahvuslind. Esialgu oli pääsuke logol üksi, pisut hiljem koos Eesti kontuuriga ning siis juba rohelise Eesti kaardiga, mille kohal must pääsuke lendlemas. Aastate jooksul kõpitsetigi oma jõududega seda logo siit-sealt, kuid mida aeg edasi, seda enam mõlkus peas mõte, et Pääsukese nägu võiks ilmestada täiesti uus kaasajastatud logo.

Pääsukese eelmine logo

Üheskoos pandi pead kokku, kolm lõplikku varianti jõudsid 2016. aastal kõigi pääsukeste seas hääletusele ning õige pea sai Pääsuke endale imeilusa uue logo. Logo kaunistavad viis pääsukest, kes üheskoos moodustavad lilleõie. Inspiratsioon kasutada ühe pääsukese asemel mitut tuli osati ka rahvatantsu ühendavast jõust - ühest pääsukesest/tantsijast ei piisa selleks, et luua kujundeid ja jagada tantsuilu Kalevi staadionil või mistahes muul laval.

Pääsukese praegune logo

Juubeli eel oleme oma logoga kaunistanud mitmeid tooteid, mida ostes saad toetada meie juubelikontserdi korraldust. Kui soovid meid toetada, külasta meie veebipoodi aadressil www.paasuke.eu/pood. Toodete valik täieneb jooksvalt.

Tagasivaate teisipäeva raames toob rahvatantsuselts Pääsuke 2019. aasta iga kuu viimasel teisipäeval teieni ühe toreda mälestuse Pääsukese ajaloost. Ja nõnda 23. novembril toimuva juubelikontserdini välja! Meie mälestused saavad talletatud ka “Pääsuke 40” mälestuskogumikku, mis juubelikontserdi eel müüki tuleb.

Featured Posts
Viimased postitused
Arhiiv
Jälgi meid
  • Facebook Basic Square
bottom of page