top of page

Tagasivaate teisipäev - rahvatantsija kalleim vara

Tähelepanelikum Pääsukese jälgija on ehk juba märganud, et alates maist on pääsukesed eriti aktiivselt lennus ja kõrge lend viib kihelkondadesse, kust iga rühma rahvariided pärit on. Teekond viib kuni meie juubelikontserdini Muhule, Kullamaale, Järva-Jaani, Ansekülla, taas Muhu kanti, täpsemalt Kesselaiule, Jõelähtmesse ja siis uuesti saarte poole: Saaremaal Kihelkonna ja Karja kihelkonda, Hiiumaal Pühalepa kihelkonda. Kuidas aga kõik need eri piirkondade aarded meieni jõudsid?

Ehitajate Klubi naisrühm oli üks õnnelikest, kes sai võimaluse 1980. aasta Moskva olümpiamängude raames toimunud Tallinna olümpiapurjeregati ava- ja lõppkontserdil tantsida. Selle sündmuse tarbeks valmistati rühmale esimesed rahvarõivad – Muhu kihelkonna komplektid. Rühm tantsis nendes rõivastes kuni 1984. aastani, mil soetati Pühalepa naise riided ühelt laulukoorilt. Nüüd sai rühm valida, millistes komplektides tantsima mindi. Pärast segarühma loomist 1994. aastal valmistati meestele Pärnumaa rõivaste ainetel riided.

Naisrühm Muhu rõivis

2006. aastal moodustati naisrühma kõrvale noorem naisrühm. Pääsukese tollasele juhendajale meeldisid väga Muhu riided, seega otsustati ka uuele rühmale tellida just need. Riiete valmistamiseks käis segarühm regulaarselt reedeti ja laupäeviti tasulistel esinemistel õllerestoranis Beerhouse. Riided valmisid täpselt 2007. aasta noorte tantsupeoks.

Seltsi kasvades loovutasid naised oma Muhu riided segarühma naistele ning jätkasid ise Pühalepa rõivastes. 2013. aastal tekkis uus naisrühm ja Abja vallavalitsuselt õnnestus soetada kasutatuna Kihelkonna naise riided. Samuti otsustati meestele valmistada Hiiumaa meeste riided.

Naisrühmad Muhu, Kihelkonna ja Pühalepa rõivastes Pääsukese kevadkontserdil 2017. aastal. Foto: Liis Tamra

Naisrühmad Muhu, Kihelkonna ja Pühalepa rõivastes Pääsukese kevadkontserdil 2017. aastal. Foto: Liis Tamra

Kuna rahvatantsuhuvilisi on iga aastaga aina rohkem, Pääsukese read täienevad pidevalt ja iga pääsuke tahab rahvarõivis särada, oli 2018. aasta ehk aasta enne tantsupidu rahvariiete soetamise poolest üks aktiivsemaid: riietatud sai ühtekokku neli täiskasvanute rühma. Kullamaa vallavalitsuselt osteti varem naisrühma Kullamaa Kullakesed kasutuses olnud riided naisrühmale, tantsuteatrilt Tee Kuubis neid teeninud Karja naise riided segarühmale ning MTÜ-lt Pelgulinna tantsurühmad kasutatud Anseküla naise riided teisele segarühmale. Ühe segarühma naisi kaunistavad uhiuued Järva-Jaani riided, mille seeliku triip on spetsiaalselt lastud kududa muuseumi näidiste järgi. Segarühm Järva-Jaani naised pärast esinemist

Ruhe restoranis selle aasta mais

Samuti lasti 2018. aastal kududa uus Pühalepa küütude kangas, kus koostöös Hiiumaa muuseumiga valiti välja üks väga eriline triip. Segarühmade kasutuses olnud kõige esimesed Muhu naise riided said pärast uuenduskuuri ringiga jälle naisrühma kasutusse.

Foto: Liis Tamra

Nagu arvata võib, on lasterühmade riietamisega pisut suurem peavalu - kipuvad nad ju märkamatult ja imekiiresti oma riietest välja kasvama! Pääsukese tüdrukutel on Türi, Juuru, Kodavere, Haljala ja Ridala seelikud ning poistel Pärnumaa ja Põhja-Eesti ainetel riided. Rahvariideringlus on aga miski, mis Pääsukesel juba hästi käpas: kui 80ndatel saadud Muhu rõivad on pea nelikümmend aastat hiljem naisrühm Kesse kasutuses, siis lastele tehti uued seelikud just Pühalepa küütudest.

Kõiki oma rõivaid oleme täiendanud ja hooldanud suure helluse ja armastusega. Ilma Pääsukese enda usinate nobenäppudeta poleks see aga võimalik. Oma abikäe on aastate jooksul ulatanud Elle Kraav, Ritta Spatar, Külli Pällo-Ojala, Irene Gurjev, Ulrike Kalev ja Merle Lõbus. Suur aitäh teile!

Foto: Liis Tamra

Tagasivaate teisipäeva raames toob rahvatantsuselts Pääsuke 2019. aasta iga kuu viimasel teisipäeval teieni ühe toreda mälestuse Pääsukese ajaloost. Ja nõnda 23. novembril toimuva juubelikontserdini välja! Meie mälestused saavad talletatud ka “Pääsuke 40” mälestuskogumikku, mis juubelikontserdi eel müüki tuleb.

Featured Posts
Viimased postitused
Arhiiv
Jälgi meid
  • Facebook Basic Square
bottom of page